Oefenen

Een bekende vraag die altijd aan iedere docent gevraagd is: hoe lang moet ik per dag studeren? Of hoe lang studeer jij per dag?

 

Antwoord: Dat verschilt van dag tot dag en van persoon tot persoon. Misschien kun je wel uren achter elkaar studeren, en misschien kun je het beste stoppen na 15 minuten. We zijn allemaal verschillend. Wel moet je je bedenken hoe graag je iets wilt, en hoe veel tijd dat gaat kosten om dat te bereiken. Wij kunnen je helpen een goed programma samen te stellen zodat je zo efficiënt mogelijk werkt. Maar ben eerlijk tegen jezelf over de haalbaarheid ervan.

 

Voor kinderen geldt bovenstaande ook, maar wordt 10 tot 20 minuten per dag, zo veel mogelijk dagen per week aangeraden. We moeten allemaal zelf uitvinden hoe we het meest productief zijn en dan is een richtlijn wel zo handig. Let als ouder maar op wat uw kind er van vindt. Pikt hij of zij het positief op als hij of zij (wellicht met een beetje dwang) geoefend heeft? Of wordt er alleen maar sikkeneurig op een paar vellen gehamerd. Het liefst horen wij natuurlijk alles van de leerling zelf. We zijn hen tenslotte beter aan het maken in muziek, een voorname vorm van communicatie. Maar het kan voorkomen dat u het gevoel heeft dat dit niet optimaal werkt. Vertelt u ons in dat geval alstublieft uw ervaringen. Dan kunnen wij daar ons programma met uw kind beter op afstemmen.


Leeftijd | Motivatie | Aantal lesweken en vakantie | Ouderavonden