Communicatie

Drummen en Muziek als taal

Communicatie – Drummen en Muziek als taal

Zie muziek als spraak of communicatievorm. Dan zijn de verschillende stijlen de talen en diverse daarvan afgeleide dialecten. Je gekozen instrument is je stem om deze talen te kunnen spreken. De laatste jaren is er door onderzoek op linguïstisch gebied veel duidelijk geworden over de manier waarop mensen het snelste taal leren beheersen. Waar het vroeger vooral ging om het van buiten stampen van woordjes en die door grammatica te bestuderen aan elkaar te leren plakken, weten we nu dat mensen het snelste leren door gewoon in eerste instantie na te spreken. Daarna volgt een fase waarin het belangrijk is om gesprekken te leren voeren met anderen, om zo het opgedane idioom toe te leren passen, te leren luisteren naar, en te leren reageren op wat anderen zeggen.

 

Dit is precies wat wij met ons basisonderwijs voor ogen hebben. De nadruk ligt op het leren gebruiken van je instrument maar vooral op het leren luisteren naar en nadoen van anderen. In deze periode ontwikkelen zich automatisch al het unieke gebruik van je stem, en de voorkeuren voor bepaalde klanken en talen. En dan is het van het grootste belang om dit met anderen te gaan oefenen: een bandje dus.

 

In de volgende fase leer je veel meer over grammatica en leer je je idiomatisch eloquent uit te drukken. In tegenstelling tot gesproken talen die soms geen raakvlakken lijken te vertonen, denk aan Engels en Chinees, zul je in muziek juist heel veel overeenkomsten gaan horen en voelen tussen alle stijlen. Je woordenschat en grammatica zijn ongeveer hetzelfde in alle muzikale stijlen en dialecten, alleen je uitspraak is vaak net iets anders. Nu heb je ervaring opgedaan met veel stijlen en dialecten en ga je langzaam een idee krijgen welke route je wilt volgen in specialistisch opzicht.

 

Dan kom je vanzelf bij ons in de laatste fase terecht. Specialiseren wil niet zeggen beperken tot één stijl. Zie het eerder als uitgaan van je muzikale gevoel, dat je vanzelf in de richting van bepaalde stijlen manouvreert. Hierbij horen bepaalde onderwerpen waarin je je kunt verdiepen, en oneindig veel zijdelingse onderwerpen die allemaal bij kunnen dragen aan de vorming van jouw unieke stem. Je hebt het al in de gaten, die ontwikkeling houdt nooit op. Maar het kan voor jouw gevoel zijn voltooid vanaf het moment dat je in deze fase bent gekomen. Je kunt immers vanaf dit moment echt op eigen benen staan. Wat je gevoel je ook zegt, het klopt. Maar als je verder wilt dan helpen we je graag.

Skillz Drum Academy