Het traject – Gefaseerd lesgeven

Uit onderzoek en ervaring is gebleken dat het uitzetten van een traject motiverend werkt, aangezien zowel de leerling als de docent goed zicht heeft op de ontwikkeling die de leerling maakt. In een traject wordt gebruik gemaakt van lesboeken, dvd’s, het internet en persoonlijke inbreng van de leerling en van de docent. Om dit overzichtelijk te houden hanteert Skillz drie stadia:

 

Beginner/Basisonderwijs

 

De basisopleiding die bestaat uit een viertal boeken. Hiermee leren we je muziek te spelen in een aantal stijlen, we leren je het goed tellen en zingen van een aantal maatsoorten, subdivisies en fraseringen. Ook leer je in deze fase de basisbegrippen van handen en voeten en combinaties ervan, zowel de fysieke als de mentale aspecten. Spelenderwijs leer je zo ook het lezen van eenvoudige schema’s, en iets dat sightreading heet. De bedoeling is dat iemand zo snel mogelijk klaar gestoomd wordt voor het repetitielokaal en voor het podium. Dit gebeurt allemaal met veel rust en warmte zodat je op je eigen tempo kunt groeien. Wij delen deze fase liefst in tweeën, zodat voor de hele jonge studentjes geen druk heerst om maar zo snel mogelijk een boek af te ronden. Integendeel, doe maar wat langer over de eerste paar boeken, zodat je het materiaal ook écht beheerst, en met je spel zelfvertrouwen uitstraalt. Dát is namelijk wat je een goede start oplevert op het moment dat je met anderen gaat spelen!

 

Intermediate/Voortgezet onderwijs

 

Dit is de fase die je doorloopt nadat je je de basisvaardigheden eigen hebt gemaakt. Je speelt al behoorlijk wat liedjes mee in en paar stijlen, de eerste boeken speel je overtuigend, dus je leest al redelijk. Je hebt al wat bandervaring en kunt al aardig een band ritmisch leiden. Wat nu? Op zoek naar je muzikale identiteit! Dit is de fase waarin je leert ontdekken wat je werkelijk wilt. Welke stijl(en) je wilt gaan spelen, hoe ver je alle muzikale onderwerpen wilt uitdiepen, maar ook bijvoorbeeld of je wilt gaan doceren. Met de juiste begeleiding gaan deze dingen vanzelf duidelijk worden.

 

Specialistisch

 

Tot nu toe moet je een conservatorium bezoeken om specialisten te treffen aangezien drumscholen in Nederland eigenlijk altijd geleid worden door de hoofddocent, die vervolgens ook de andere leraren opleidt. Zo krijg je op den duur een soort eenheidsworst. En daar is volgens ons muziek niet voor bedoeld. Je zou juist diversiteit moeten stimuleren en mensen moeten aanmoedigen zichzelf te ontplooien. Maar niet iedereen wil een beroepsopleiding tot musicus volgen bij het conservatorium of een Rockacademie. Daarom kijken wij liever naar voorbeelden als het gerenommeerde Drummers Collective in New York, of het prestigieuze Berklee in Boston. Dit zijn in principe particuliere opleidingen waar eenieder zich kan inschrijven. Maar wij gaan een stapje verder. Bij ons hoef je niet een bepaalde leeftijd of vooropleiding te hebben. Je hoeft zelfs geen bepaald traject te volgen en je in te schrijven voor duizenden dollars om vervolgens er misschien achter te komen dat je toch iets anders had gewild. Bij Skillz proberen we een dynamische leeromgeving te kweken waarin ruimte is voor het individu om van koers te veranderen zonder dat dit direct (financiële) consequenties heeft. Wil je beginnen met een bepaalde stijl of onderwerp dan beginnen we daarmee met de docent die daar in gespecialiseerd is, en voel je gaandeweg dat een verandering van koers gewenst is dan steunen we je daarin.
Skillz Radar | Communicatie | Ritmische les voor muzikanten